Es tracta d’un projecte pilot del Pla Director de Salut Mental i Addiccions 2021-2024, el qual busca promoure el model basat en la recuperació, així com evitar la institucionalització i reconvertir l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada de forma progressiva. Alhora, treballa per garantir l’autonomia i el projecte de vida independent, i pel desenvolupament d’estratègies de promoció de la salut mental i emocional.
Aplica un abordatge integrat i transversal, coordinat en un pla de recuperació individual consensuat. Es tracta d’un model en què intervenen intensament tots els agents implicats: dispositius sanitaris, serveis socials, ajuntament, associacions de familiars, associacions en primera persona, fundacions tutelars…
Ingressos programats amb valoració prèvia i derivació des dels centres de salut mental d’adults.
Ingressos provinents dels serveis d’urgències en centres de referència, que corresponguin per zona.
Presta assistència ambulatòria a persones del Vallès Oriental amb discapacitat intel·lectual que pateixen trastorn mental i/o trastorns de la conducta, des d’una perspectiva multidisciplinària i comunitària.
L’objectiu és vetllar per la salut mental de la població atesa, les famílies i les institucions socials que se n’ocupen, i es configura com l’eix vertebrador del seguiment de la persona amb discapacitat intel·lectual (DI) que presenta un trastorn mental i/o un trastorn de la conducta.
El servei atén a persones adultes, a partir dels divuit anys, i s’hi accedeix a través d’una sol·licitud d’atenció especialitzada, la qual és emesa per un/a psiquiatre de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de la comarca del Vallès Oriental.