Les jornades han estat una oportunitat per reflexionar al voltant del paper destacat dels canvis socials, el gènere, les sectes i diferents trastorns en el desenvolupament de la identitat personal
Aquest dijous, 16 de maig, l’Hospital Sant Rafael ha acollit les IV Jornades Catalanes d’Hospitals de Dia d’Adults de Salut Mental, organitzades per Germanes Hospitalàries, amb la col·laboració de FIDMAG Germanes Hospitalàries Research Foundation. L’eix vertebrador de les jornades ha estat la Identitat, un factor destacat en el desenvolupament de les persones, que ha connectat totes les temàtiques tractades a les diferents ponències.
La benvinguda als més de 130 assistents ha estat a càrrec de Josep Tristany, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut; sor Luz Divina, superiora de l’Hospital Sant Rafael; i Pilar Muley, psiquiatra, membre del comitè organitzador de les jornades. Tots tres han agraït la presència dels ponents i assistents, destacant com la seva participació contribueix a la millora de l’atenció a les persones amb problemes de salut mental.
Sota el títol “La identitat com a problema central en la psicopatologia actual”, el Dr. Manuel Martín, president de la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental i director mèdic de Germanes Hospitalàries a Navarra i País Basc, ha ofert una ponència on ha descrit com l’ésser humà es configura al créixer, i dins del seu procés de desenvolupament, es troba el desenvolupament de la pròpia identitat. Ha exposat la importància de sentir-nos còmodes amb nosaltres mateixos, fent èmfasi en el fet que una societat canviant també afecta la identitat de les persones.
Seguidament, la primera taula rodona, “Identitat i Gènere” ha comptat amb la psicòloga Marina Iniesta i el professor Gerard Coll-Planas, qui han raonat sobre les interpretacions del concepte identitat. Han destacat la importància d’una atenció ètica, i han reflexionat sobre quin impacte té un diagnòstic de salut mental en la identificació de gènere, acabant la taula amb una pregunta a l’aire per donar peu al debat amb els assistents: “Amb la nostra intervenció estem canviant la peça o el puzle?”.
Després d’una breu pausa, s’ha donat pas a la segona taula rodona, “Identitat i Psicopatologies”, on la infermera i psicòloga clínica Vega González-Bueso, el professor José Gutiérrez i la psicòloga Noelia Calduch han explorat diversos escenaris que tenen pes en la identitat de les persones ateses. Han tractat el fenomen de les sectes, definint com aquestes impacten en l’autonomia personal i imposen una identitat de grup. Seguidament, han exposat com, amb l’ajuda de la tecnologia, es duu a terme un projecte que permet als usuaris amb anorèxia adoptar virtualment una identitat diferent, per tal d’acostumar-se a veure’s amb un altre pes, i afavorir així la seva recuperació. I finalment, han explicat com el concepte protagonista de les jornades també té un paper destacat en els traumes, ja que aquests episodis provoquen un trencament de la identitat, que acaba desencadenant una dissociació i una desconnexió d’un mateix.
Després d’un torn de preguntes, la jornada ha conclòs amb l’entrega del premi al millor pòster, que ha estat per un equip del Consorci Sanitari del Maresme, amb el pòster “Abordant l’Autoeficàcia percebuda: des de la teràpia grupal en Hospital de Dia de Salut Mental CSDM”, triat d’entre 21 propostes.