Sota el títol "Optimitzant el benestar: aplicació del Model de Recuperació en la Salut Mental", la Jornada va comptar amb una vintena de ponents de diversos sectors, qui van reflexionar al voltant d'un paradigma d'intervenció comunitària que té en compte totes les dimensions de la persona
El passat divendres 5 d’abril vam celebrar la vuitena edició de les Jornades de Salut Mental de l’Àrea de l’Hospitalet. La inauguració, amb què es va celebrar la iniciativa i donar la benvinguda als assistents, va anar a càrrec de la Dra. Mònica Botta, gerent de la regió sanitària Barcelona Metropolitana Sud; el Dr. Joan Orrit, director gerent de Benito Menni CASM; i Blanca Navarro, directora de l’Àrea de l’Hospitalet a Benito Menni CASM.
Seguidament, es va donar pas a la primera taula rodona, moderada per Isabel Feria, supervisora d’Infermeria a Benito Menni CASM (BM CASM), i formada per el Dr. Emilio Rojo, psiquiatra i professor a la Universitat Internacional de Catalunya; Hernán Mº Samprieto, activista en primera persona i coordinador de projectes a ActivaMent Catalunya Associació; i Mercè Torrantallé, activista en primera persona i presidenta de la Federació Salut Mental Catalunya. Els tres ponents van tractar en profunditat el model de recuperació, mirant d’exposar què és el model, quines fases i mecanismes desplega, la importància de la comunitat i l’experiència des de la mirada en primera persona i l’activisme, tractant entre d’altres l’estigma i l’autoestigma com a factors a combatre per a la recuperació.
La segona taula va ser moderada per Oscar Pino, psicòleg i coordinador de CAS de L’Hospitalet de BM CASM, i va comptar amb la ponència d’Eduardo Torras, president a Sport2live; Carlos Márquez, infermer i coordinador de la Unitat Funcional de Recuperació i Projecte de Vida de l’Hospital Sagrat Cor; Javier Lorenzo, infermer i responsable de la Unitat Funcional de Recuperació i Projecte de BM CASM; Georgina Guilera, catedràtica de la Facultat de Psicologia de la UB; i Eva Heredero, IIR a BM CASM. Sota el títol “Experiències arreu Catalunya”, els diversos ponents van tractar l’esport i la cultura com a agents de canvi, la implementació de les Unitats Funcionals de Recuperació i Projecte de Vida a Martorell i Sant Boi, i com s’està desplegant el pla de decisions anticipades.
Després d’un breu descans, es va donar inici a la tercera i última taula rodona, moderada per Pedro Canut, psiquiatre i responsable de la Unitat d’Ingrés a la Comunitat (UIC) de BM CASM, i amb els següents ponents: Josep Falgueras, psicòleg clínic de l’SRC I de L’Hospitalet de BM CASM; el Dr. Jose Manuel Crespo, psiquiatre a l’Hospital Universitari de Bellvitge; Ona Vidal, treballadora social a la UIC de BM CASM; Ana Ventosa, infermera a l’Hospital de Dia de l’Hospitalet de BM CASM, Silvia Parra, terapeuta ocupacional de l’SRC II de l’Hospitalet de BM CASM; Elisabeth Jiménez, educadora social de l’SRC II de l’Hospitalet de BM CASM; Clàudia Rosalén, psicòloga a la Llar Residència de la UP de BM CASM; Isabel Argila, psicòloga al Servei Prelaboral de BM CASM; i Vanesa Maeso, treballadora social del Club Social “El Roure”. Tots els ponents d’aquesta última taula van exposar com s’aplica el model de recuperació a diferents unitats i dispositius dels centres a l’Hospitalet, tractant aspectes com la inserció social i comunitària, el projecte vital i la generació de vincles afectius i de relació amb l’entorn, entre d’altres.
La Jornada va cloure amb la intervenció de Blanca Navarro, directora de l’Àrea de l’Hospitalet a Benito Menni CASM, qui va aportar conclusions de la jornada i va agrair a totes i tots els assistents i ponents la seva presència, implicació i participació.