El nou servei presta assistència ambulatòria a persones del Vallès Oriental amb discapacitat intel·lectual que pateixen trastorn mental i/o trastorns de la conducta, des d'una perspectiva multidisciplinària i comunitària.
Entra en funcionament un servei fins ara inexistent al Vallès Oriental, el servei especialitzat en salut mental i discapacitat intel·lectual, integrat per un equip multidisciplinari de professionals i que compta amb dos punts d’atenció, un a Granollers i un a Mollet del Vallès.
L’objectiu del SESM-DI Benito Menni és vetllar per la salut mental de la població atesa, les famílies i les institucions socials que se n’ocupen, i es configura com l’eix vertebrador del seguiment de la persona amb discapacitat intel·lectual (DI) que presenta un trastorn mental i/o un trastorn de la conducta. Ofereix atenció especialitzada en salut mental en règim ambulatori i assessorament i formació a totes aquelles persones que estiguin en contacte amb aquests usuaris. El servei posa èmfasi en el model de recuperació i rehabilitació per integrar socialment les persones amb DI, tot garantint la millora en la seva qualitat de vida i el dret de viure una vida plena.
La població de referència és la que engloba a les 19 Àrees bàsiques de salut (ABS) que formen les tres Àrees de Gestió Assistencial del sector sanitari del Vallès Oriental: Baix Montseny, Baix Vallès i Vallès Oriental Central. El servei, que és públic i gratuït, està obert als usuaris, a les famílies de les persones ateses i als equips de professionals que atenen persones amb discapacitat intel·lectual. Benito Menni CASM inclou a la comarca un nou proveïment, contribuint així a mantenir la continuïtat assistencial amb els dispositius de salut i comunitaris del lloc de residència del pacient i facilitant l’accessibilitat dels mateixos en el seu entorn.
Un equip multidisciplinari format per professionals especialitzats té la missió principal de la rehabilitació i la reinserció psicosocial de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns de conducta, potenciant el seu nivell d’autonomia funcional, i incrementant els nivells de competència en el seu entorn habitual. Amb les intervencions, es vol afavorir la participació activa i la integració comunitària en el seu entorn.
L’atenció als usuaris serà el més propera possible al seu domicili, emmarcada dins del seu Pla Terapèutic Individualitzat, i amb possibilitat de fer el seguiment allà on sigui més adient, a les pròpies instal·lacions del CSMA o en espais acordats dels diferents recursos comunitaris que atenen a la població diana (al domicili, centre de treball, espai de salut…).
El servei atén a persones adultes, a partir dels divuit anys, i s’hi accedeix a través d’una sol·licitud d’atenció especialitzada, la qual és emesa per un/a psiquiatre de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de la comarca del Vallès Oriental.
L’equip de professionals que atenen als usuaris està format per psicòlogues clíniques, una psiquiatra, una infermera, una educadora social, una treballadora social i una administrativa.
Les instal·lacions del SESMDI es troben a:
– Granollers: C. Josep Maria de Sagarra 47
– Mollet del Vallès: Ronda de Pinetons 8 PB A (dins l’Hospital de Mollet)