La trobada és una iniciativa de l'aliança formada entre Benito Menni CASM, INAD-Parc de Salut Mar i Parc Sanitari Sant Joan de Déu per compartir les bones pràctiques.
Els organitzadors destaquen la necessitat de treball conjunt entre els proveïdors de serveis, els pacients i familiars i la mateixa societat, així com una valoració del procés, per part dels professionals, com un procés únic.
Sant Boi de Llobregat (Barcelona), 19 d'octubre de 2018._Més de 100 professionals de l'àmbit d'Infermeria de Catalunya s'han donat cita avui a la III Jornada d'Infermeria, celebrada al Benito Menni CASM, de Germanes Hospitalàries. Amb el lema “El paradigma de recuperació en Salut Mental”, la trobada ha permès debatre sobre el model de recuperació en persones amb malalties mentals, així com compartir experiències i pràctiques professionals.
Aquesta jornada està coorganitzada per Benito Menni CASM, INAD-Parc de Salut Mar i Parc Sanitari Sant Joan de Déu, des de l'aliança que aquestes tres institucions van iniciar fa tres anys amb l'objectiu de compartir les bones pràctiques de cada entitat. “La iniciativa promou un espai de reflexió i debat en l'àmbit de la infermeria, sent també un marc de diàleg i intercanvi de bones experiències i bones pràctiques entre professionals del sector de la salut mental”, explica Esther Atienza, directora Infermera del Benito Menni CASM. “Treballem conjuntament des de la idea que tot suma i que el fet de compartir els processos amb bons resultats ens fa a tots guanyar, tant la societat com a les institucions, i sobretot, a les persones a les que cuidem i acompanyem”, afegeix.
L'acte, que ha estat presidit per l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, enguany ha permès aprofundir en el paradigma de recuperació de les persones afectades per una malaltia mental. En aquest sentit, les entitats organitzadores han destacat la necessitat de treball conjunt entre els proveïdors, pacients i familiars i la mateixa societat, per donar respostes i eines a les persones en el seu camí de recuperació personal. “Actuem a partir d'un model que permeti als pacients re emprendre el seu projecte vital malgrat l'afectació que es pugui tenir a causa de la malaltia mental, acompanyant les persones en aquest camí de recuperació de la salut dels pacients i les seves famílies”, afirma Isabel Grimal, directora Infermera del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. En aquest sentit, Grimal apunta que no són tan importants els símptomes de la malaltia com la possibilitat d'aconseguir una vida normalitzada, malgrat que aquests símptomes no arribin a desaparèixer.
Els professionals, pacients i familiars que han participat en les diferents taules de debat també han compartit punts de vista de què comporta aquest nou paradigma i com desplegar aquest model de recuperació, tenint en compte tots els agents implicats, com destaquen els representants dels pacients, familiars i les pròpies organitzacions implicades. És un compromís de tots, i tots hem de treballar-hi, destaquen els ponents, integrant les diferents sensibilitats que puguin haver i creant oportunitats conjuntes.
Per part dels professionals, ha de considerar-se com un procés únic i orientat, sempre, cap al pacient. “Quan parlem del model de recuperació parlem de tres protagonistes indispensables: el pacient (i el seu entorn), que és qui més coneix el seu problema; els professionals, que acompanyaran al pacient en el seu procés de salut; i les institucions, que seran les que donaran el suport”, explica Rosa Aceña, directora Infermera de l' INAD-Parc de Salut Mar. “Com que cada persona amb una malaltia mental és única, el professional ha de tenir una mirada vers aquest pacient i valorar la recuperació com un procés únic, acompanyant-lo i intervenint en els moments que sigui necessari”, assegura.
La clausura de la jornada ha estat a càrrec de Paulina Viñas, tècnica de planificació de l'Àrea Sanitària del Servei Català de la Salut.